PÄIVYSTYSTOIMINTA

TIEDOT PÄIVYSTYSTOIMINNASTA

Monon Side ry:n ydintoimintaa on katupäivystys, jossa vapaaehtoiset päivystäjät liikkuvat koko Lahden kaupungin alueella sekä Hollolan kunnassa nuorten suosimilla vapaa-ajan viettopaikoilla perjantai-iltaisin sekä erityisinä juhlapäivinä, kuten vappuna, koulujen päättyessä ja erilaisissa tapahtumissa. Yhdistyksen toiminta on ennaltaehkäisevää päihde- ja mielenterveystyötä alle 18-vuotiaiden nuorten parissa. Monon päivystystoiminta on nuorten vapaa-ajalla tapahtuvaa kohtaamis-, auttamis- ja kriisityötä kohdistuen erityisesti päihteiden, väkivallan tms. vuoksi tilapäisesti kriisitilanteessa tai riskiolosuhteissa oleviin nuoriin. Toimintaan kuuluu myös tarvittaessa ammattiavun paikalle saattaminen ja jatkotoimenpiteiden varmistaminen sekä tilanteen purku yhdessä nuoren ja huoltajien kanssa sekä tarvittava palveluohjaus muihin tukitoimenpiteisiin. 

Monon päivystäjinä toimivat yhdistyksen kouluttamat vapaaehtoistyöntekijät sekä yhdistyksen toiminnanohjaaja. Vapaaehtoistyöntekijöiden koulutukseen kuuluu valmiuksien antaminen niin henkisen kuin fyysisenkin ensiavun tarjoamiseen nuorille päivystysolosuhteissa. Monon päivystäjien tavoitteena on olla turvallisen ja luotettavan, selvän aikuisen malli, johon nuori voi turvautua. Nuoret ovat hyväksyneet Monon osaksi vapaa-aikaansa ja suhtautuvat luontevasti keskuudessaan liikkuviin monolaisiin. Monon vapaaehtoiset tapasivat vuonna 2023 päivystystoiminnan aikana 2002 alle 18-vuotiasta nuorta.

Viikoittaisten perjantaipäivystysten lisäksi Monon vapaaehtoiset päivystivät erityispäivystyksissä, joita järjestetään nuoria kiinnostavien juhlien ja tapahtumien yhteydessä.

Skip to content